Slik unngår du fett hår

Det er en vanlig misforståelse at fett hår er det samme som skittent eller ustelt hår. Men som regel er det heller omvendt. En vanlig årsak til nettopp fett hår er at man vasker håret for ofte og dermed skaper en vond sirkel og ubalanse i forholdet mellom fjerning og nyproduksjon av talg i hodebunnen. Hvor mye talg hodebunnen produserer, og hvor raskt håret vårt oppleves som fett, er dessuten svært individuelt. 

Men hvordan kan vask føre til fett hår?

I hodebunnen har vi store mengder talgkjertler som produserer talg, det vil si en blanding av fett og døde hudceller. Hensikten er rett og slett å beskytte huden vår mot uttørking. Når vi vasker håret, skyller vi bort dette naturlige fettlaget. Dette fører til at hårsekkene og talgkjertlene setter i gang med å produsere mer talg for å beskytte hodebunnen mot uttørking. Dette talget sprer seg deretter i håret og får det til å både føles og se fett ut. Hvis du har problemer med fett hår, kan det derfor være en god start å vaske håret sjeldnere, hvis det er mulig. To ganger i uken, eller hver tredje dag, pleier å være en god rettesnor. 

Andre årsaker til fett hår 

Fett hår kan også skyldes mange andre faktorer enn for hyppig hårvask og uttørking av hodebunnen. Hormoner er en vanlig årsak til høyere fettproduksjon i kroppen, i likhet med stress, enkelte medisiner og et kosthold bestående av fet mat, mye sukker og tomme karbohydrater.   

Slik motvirker du fett hår:

• Kutt ned på antall hårvasker. Hvis to ganger i uken føles umulig – reduser frekvensen gradvis.

• Hold ut! Håret kommer til å føles fett og skittent i starten, men det blir bedre. Med andre ord: ikke fall for fristelsen til å vaske det oftere enn du har planlagt.

• Bruk en sjampo og en balsam som er skånsom og tilpasset hodebunnen din. Hvis den blir uttørket og stresset, risikerer du at talgproduksjonen øker. 

Hvis du også har problem med flass, er Neutral Flasshampo  et godt alternativ for deg. I tillegg til å forebygge flass rengjør den både hår og hodebunn skånsomt. Også Neutral Shampo  og Neutral Shampo 2-i-1  med kombinert shampo og balsam er svært milde og effektive rengjøringsprodukter uten verken parfyme eller fargestoffer. Til slutt, avslutt gjerne hårvasken med Neutral Balsam .    Balsamen gir håret fuktighet og gjør det enklere å gre. Som bonus etterlater det en fresh og deilig følelse! Både shampo og balsam fra Neutral passer selvsagt for alle hud- og hårtyper – uten risiko for irritasjon og allergi.