Hva betyr alle vaskesymbolene?

Det er ikke alltid like lett å vite hva vaskesymbolene betyr. Det er viktig å forstå vaskesymboler og hva som står på vaskelappen for å rengjøre klærne riktig. Like viktig som å vite hva de ulike vaskeprogrammene på vaskemaskinen betyr, er det lurt å sette seg inn i hva de ulike vaskesymbolene betyr. Slik vet du hva klærne dine tåler og dermed kan du bevare kvaliteten på plaggene.

Informasjon om vaskesymboler på vaskelappen

Det er ofte mye informasjon på vaskelappen med flere ulike vaskesymboler. Du finner informasjon om hva som er viktig i forhold til bruk av plagget, og eventuelle farer. Vaskesymboler som bør følges finner du på vaskelappen. Her er det angitt hvordan plagget skal vaskes, tørkes, strykes og blekes. I tillegg får du oversikt over hva du ikke skal gjøre.

For at du skal få god oversikt over hvordan du tar vare på plaggene dine, har vi laget et oversikt over de vanligste vaskesymbolene. Les om ulike vaskesymboler og finn ut hvordan du tar ekstra godt vare på favorittplaggene dine.

Vaskesymboler for vaskemaskin

Symbolet for en vaskebalje er det mest brukte vaskesymbolet. Dette betyr at plagget på normal måte kan vaskes i vaskemaskin. Ofte er vaskesymbolet merket med grader som viser til den maksimale temperaturen som plagget kan vaskes på.

Har vaskebaljen en undestrekning, skal plagget bli vasket på skånsom vask. Plagg som skal håndvaskes har vaskesymbolet med en hånd i vaskebaljen. Er det et kryss over vaskebaljen, betyr vaskesymbolet at plagget ikke skal vaskes i maskin eller for hånd, men det må renses. 

Symboler for tørking

Vaskesymboler for tørking er utformet som en sirkel omgitt av en firkant. Har symbolet ingen prikker, betyr det at du kan trygt tørke plagget i tørketrommel. Prikkene viser til hvilken instilling for varme klærne tåler. Tørk på laveste varmeinstilling når plagget har et symbol med en prikk. Har plagget to prikker, kan det tørkes på en normal temperatur. Har plagget et vaskesymbol for tørking med et kryss over, skal det ikke tørkes i maskin.

Symboler for stryking

Viser vaskelappen et strykejern kan plagget strykes og varmrulles. Prikkene viser til hvilken temperatur plaggene maksimalt tåler. En prikk betyr at plagget tåler en stryketemperatur på 110 grader. To prikker betyr 150 grader. Tre preikker betyr rundt 200 grader. Plagget kan ikke strykes hvis det er et kryss over strykejernsymbolet, og det kan da heller ikke varmrulles.

Symboler for klor

En hvit trekant viser til at det ikke er noe problem med å bleke plagget med klor. En svart trekant med et kryss over betyr at plagget ikke skal klorblekes. Dette er fordi plagget ikk tåler bleking med klor og det kan miste formen hvis det blekes.

Tøymykner symbol

Fordelene med å bruke tøymykner er mange. Det beskytter klærne mot slitasje, bevarer fasong og farge lengre, lar klærne tørke raskere og gjør dem enklere å stryke. Med unntak av vannavstøtende og pustende materialer, kan man bruke tøymykner på de fleste plagg. Selv om det ikke finnes et eget tøymykner symbol, finner du informasjon fra produsenten skrevet på vaskelappen.

Ta vare på huden og klærne dine med Neutral Tøymykner [LA1] med hudvennlig formel. Den er fri for parfyme og fargestoffer, men er samtidig effektiv.

Hvorfor er det lurt å vaske riktig?

Det er flere grunner til å lære seg hva vaskesymbolene betyr. Det viktigste er selvsagt å vite hva du kan gjøre, og hva du ikke kan at du bør gjøre når vasker klærne dine. Mange har nok opplevd å krympe en favorittgenser eller skjorte uten å ville det. Det er derfor viktig å alltid sjekke vaskelappen. Slik unngår du at favorittplagget ditt blir ødelagt. Ved å sette seg inn i ulike vaskesymboler, har du et godt utgangspunkt for å unngå unødvendig slitasje på klærne dine.

I tillegg til selve vaskingen av klærne, er det lurt å kjenne til vaskesymbolee i forhold til rettighetene dine som forbruker. Visste du at det er fem års klagerett på klær? Selv om klær kan vare i en årrekke, har de like klagerettigheter som andre produkter. For at dette skal gjelde, må du forholde deg til vaskesymbolene og følge vanskeanvisningene.

Det kan være lurt å sjekke hvilke vaskesymboler som er på vaskelappen før du kjøper plagget for å vite om det skal vaskes i vaskemaskin, for hånd eller om det må renses.

Forhold deg til vaskesymboler med milde og gode vaskeprodukter

Nå som du har en god oversikt over hva vaskesymboler betyr, kan du med god samvittighet vaske selv de mest delikate plagg. Med gode produkter til vasketøy, får du et godt resultuat. Vask alt fra lyst sengetøy til babyklær med tøffe flekker med våre milde og effektive produkter. Vaskemiddelene våre er uten parfyme og fargestoffer, som gjør at du kan ta vare på både huden og klærne. Enten du foretrekker et flytende vaskemiddel eller konsentrert vaskepulver, gir Neutrals produkter rene klær uten å irritere huden.