125 millioner mennesker i verden lever med psoriasis, men dialogen om hudsykdommen er fortsatt full av usikkerhet. Enten du har psoriasis i familien eller bare ønsker å lese mer om emnet, finner du den grunnleggende veiledningen vår om årsaker og symptomer på psoriasis her.
1. 165 000 dansker er rammet av psoriasis – og hver dag får ytterligere 10 dansker konstatert sykdommen.
Det er en jevn fordeling av menn og kvinner som får psoriasis. I motsetning til eksem, som ofte starter i barndommen, starter psoriasis ofte i tidlig voksen alder.
2. Symptomene på psoriasis er blant annet røde, tørre hudflekker dekket med hvitt flass.
Den vanligste formen for psoriasis viser seg ved tydelig avgrensede, røde, tørre hudflekker dekket med hvitt flass. Flekkene oppstår som oftest på albuer, knær, hodebunn, fingerknoker, forsiden av beina og nederste del av ryggen, men områder som kjønnsorganene, ørene og navlen kan også rammes. Når flekkene løsner, vil det vises små punktformede blødninger på huden.
Det er stor forskjell på alvorlighetsgraden av psoriasis, og sykdommen varierer i intensitet. Det betyr at det i noen perioder kan være få eller ingen symptomer, og i andre perioder kan sykdommen være mer plagsom. Mange med psoriasis opplever bare små flekker, mens sykdommen kan være langt mer utbredt hos andre.
3. Psoriasis skyldes økt produksjon av hudceller
Hos de fleste dannes og fornyes hudcellene hver tredje til fjerde uke. Psoriasis fremskynder denne prosessen slik at det skjer med få dagers mellomrom. Det fører til en opphopning av hudceller. Noen mener at dette skyldes problemer med immunforsvaret.
4. Symptomene på psoriasis kan forverres av en rekke utløsende faktorer
Dette omfatter stress, sykdom, klima og medisin. I likhet med eksem kan kraftig oppblussing skape mer stress og føre til at man havner i den berømte onde sirkelen.
5. Psoriasis kan ikke helbredes
Psoriasis er en kronisk tilbakevendende sykdom, noe som betyr at den ikke kan helbredes. Selv om psoriasis ikke kan helbredes, finnes det en rekke behandlinger som kan bidra til å lindre symptomene. Behandlingene omfatter alt fra kremer til lysterapi og avhenger av hva slags psoriasis du har, og hvor utbredt sykdommen er.
6. Psoriasis kan ha stor innvirkning på selvbildet
Dette gjelder særlig pasienter som føler seg presset av urealistiske forventninger i samfunnet. Selv om det til tider kan være tungt og frustrerende å leve med psoriasis, finnes det mange støtteforumer og organisasjoner som kan være til stor hjelp, f.eks. Psoriasis- og eksemforbundet.
Gjennom å informere offentligheten håper talspersoner fra psoriasisorganisasjonene å gi omverdenen innblikk i hverdagen med denne hudsykdommen.
7. Psoriasis krever bruk av milde, parfymefrie produkter utviklet for sensitiv hud
Du kan hjelpe kroppen med å kvitte seg med flass ved å smøre kroppen med fuktighetskrem hver dag. Våre Neutral-produkter er et godt utgangspunkt – med en kombinasjon av rengjøringsprodukter og personlige pleieprodukter uten parfyme og fargestoffer, som er spesielt utviklet til sensitiv hud.
Vi anbefaler f.eks. fettkremen Neutral Intensive Repair til mild pleie. Du bør imidlertid alltid starte med å kontakte legen din, som kan henvise deg videre til en hudlege ved mistanke om psoriasis.
8. Psoriasis er ikke smittsomt
Psoriasis er en arvelig sykdom som ikke kan overføres fra en person til en annen. Du trenger derfor ikke være redd for å bli smittet av psoriasis hvis du kjenner noen som har sykdommen.
Selv om du er arvelig disponert for sykdommen, betyr ikke dette at du vil utvikle sykdommen. Det finnes imidlertid en rekke ytre faktorer som kan ha betydning for om du utvikler sykdommen:
- Røyking
- Alkohol
- Infeksjoner (hemolytiske streptokokker og HIV)
- Graviditet
- Overvekt
- Stress