125 millioner mennesker lever med psoriasis verden over, men dialogen om hudsykdommen er stadig fylt med usikkerhet. Uansett om dere har psoriasis i familien, eller du bare ønsker å lese deg opp på emnet, finner du vår grunnleggende veiledning om årsaker og symptomer her.

1. Psoriasis rammer opptil 3 % av befolkningen i Storbritannia    

med en jevn fordeling mellom menn og kvinner. I motsetning til eksem, som har en tendens til å starte i barndommen, starter psoriasis ofte i tidlig voksenalder.

 

2. Psoriasis kjennetegnes av røde, tørre hudflekker med glinsende skjell.

Flekkene oppstår som oftest på albuer, knær, i hodebunnen og på den nederste delen av ryggen – men alvorlighetsgraden varierer veldig. Mange opplever bare små flekker, mens sykdommen hos andre kan være langt mer utbredt.

 

3. Psoriasis skyldes økt produksjon av hudceller.

Hos de fleste blir hudceller dannet og erstattet hver tredje til fjerde uke. Psoriasis akselererer denne prosessen, slik at den skjer med få dagers mellomrom, og resultatet er at det bygger seg opp hudceller. Noen mener dette skyldes problemer med immunsystemet.

 

4. Psoriasis-symptomer kan forverres av en rekke utløsende faktorer,

deriblant stress, sykdom, vær og legemidler. På samme måte som med eksem, kan kraftig oppblussing skape mer stress og starte den beryktede onde sirkelen.

 

5. Psoriasis kan ikke helbredes,

men det finnes en rekke behandlinger – fra hudkremer til lysterapi – som kan bidra til å dempe symptomene. Vi anbefaler Neutral Intensive Repair Cream til skånsom pleie, men du bør alltid starte med å kontakte din egen lege. Legen kan så henvise deg til en hudlege for testing.

 

6. Psoriasis kan ha stor innflytelse på selvtilliten,

og særlig for dem som kjenner på presset fra urealistiske samfunnsmessige forventninger. Selv om det til tider kan være nedslående og frustrerende å leve med psoriasis, finnes det mange støttefora og organisasjoner som Psoriasis- og eksemforbundet, som kan være en stor hjelp.

 

7. Psoriasis krever bruk av parfymefrie og milde produkter utviklet for sensitiv hud.

Vår Neutral basispakke er et godt utgangspunkt – med en kombinasjon av husholdnings- og hudpleieprodukter uten parfyme og fargestoffer, utviklet spesifikt av oss. 

 

8. Psoriasis smitter ikke.

Sykdommen kan ikke overføres fra én person til en annen. Gjennom informasjon til offentligheten håper talspersoner fra psoriasis-organisasjonene å gi omverdenen innblikk i hverdagen med denne hudsykdommen.