Den måten du vasker klær og sengetøy på, kan spille en stor rolle i omsorgen for alle hudtyper, selv sensitiv hud: Det minste valg kan ha stor innflytelse. For å hjelpe deg med å ta de beste valgene, har vi besvart de vanligste spørsmålene om klesvask og innvirkning på alle hudtyper, slik at du kan etablere en sikker og enkel klesvaskerutine.

Hvor mye vaskemiddel skal jeg bruke?

En av faktorene som avgjør hvor mye vaskemiddel du skal bruke, er hardheten til vannet. Dette varierer fra område til område, men du kan få den informasjonen du trenger hos det lokale vannverket. Som en tommelfingerregel kan man si at jo hardere vannet er, jo mer vaskemiddel skal du bruke – men det er verdt å finne ut av den nøyaktige verdien, ettersom overdosering kan etterlate såperester på klærne som kan utløse en hudreaksjon. 

 

Kan jeg bruke de nye klærne mine med det samme?

Det er best å vaske nye klær før du bruker dem, fordi det bidrar til å fjerne fargerester eller andre kjemikalierester fra produksjonsprosessen. Med dette enkle tiltaket reduserer du risikoen for å utløse en hudreaksjon.

 

Hvordan sikrer jeg at alt vaskemiddelet fjernes under vask?

Du kan prøve å stille inn vaskemaskinen på ekstra skylling. De fleste maskiner har denne funksjonen. Da er du sikker på at alle såperester blir skylt ut av klærne og ikke sjenerer barnets hud, slik at du unngår irritasjon. 

 

Hvilken temperatur skal jeg vaske klærne mine på?

Når du skrur ned vasketemperaturen, sparer du både penger og skåner miljøet. Vask sengetøy, undertøy og håndklær på 60 grader for å fjerne alle bakterier, og velg en lavere innstilling på 30 grader til alt annet. Om du er allergisk mot støv, bør du vaske sengetøyet i minst 60 °C. 

 

Hvilken type vaskemiddel skal jeg bruke?

Vaskemidler laget uten fargestoffer og parfyme er best, siden disse ingrediensene er typiske irritasjonskilder. Uansett om hudtypene i familien din spenner fra normal til sensitiv, hjelper Neutrals hypoallergene formler med 0 % parfyme og 0 % fargestoffer deg med å passe godt på familiens hud.

 

Hvor ofte skal jeg vaske sengetøyet eller barnas leker?

Vask sengetøy og barnets myke leker ved 60 grader minst hver 14. dag. Når barna leker på gulvet og klemmer lekene, samler de myke lekene masse støv og bakterier. Regelmessig vask vil fjerne så mange bakterier og støvmidd som mulig, og gi lekene en vidunderlig frisk duft.

 

Bør jeg bruke skyllemiddel?

Skyllemiddel forebygger statisk elektrisitet, gjør strykingen enklere og klærne mykere. Men hvis klærne virker fettete etter vask, har du kanskje brukt litt for mye skyllemiddel, så prøv en lavere dose i neste vask.

 

Hvordan kan jeg få klær med frisk duft uten å bruke parfymerte produkter?

Klær absorberer duft fra omgivelsene, så prøv å tørke klærne utendørs for å få en naturlig og frisk duft. Det vil dessuten gjøre dem mykere enn klær som har tørket innendørs.

Vedlikehold

Kjør en 60 °C vask innimellom med vaskemiddel som innholder blekning, for eksempel Neutral vaskepulver for hvitt og lyst tøy.

La døren til vaskemaskinen være åpen når du ikke benytter maskinen.