Symptomene på tørr hud kan endre seg fra dag til dag, avhengig av faktorer som været, stressnivået og de produktene du bruker. Les mer om hvordan du identifiserer enkle endringer i den daglige rutinen som kan hjelpe deg til å unngå tørrhet, og hvorfor Neutral er det ideelle valget for skånsom pleie.

Tørr hud trenger fuktgivende hudpleie

Hudpleie handler om biologi: Du vil gjerne hjelpe huden din med å opprettholde en optimal fuktbalanse i forhold til det omgivende miljøet. Epidermis, også kalt overhuden, fungerer som en delvis fuktbarriere og bidrar til å regulere fuktnivået i huden.

Fukt hjelper lipidstrukturene, eller fettsyrene, mellom cellene i stratum corneum med å opprettholde en flytende tilstand. Vask med sterke såper fjerner både ytre og indre lipider, noe som skader stratum corneum og forstyrrer denne barrieren. Dette kan utløse en ond sirkel med uttørking: Jo mer skade det ytterste hudlaget utsettes for, desto vanskeligere er det for det å opprettholde et optimalt funksjonsnivå.

Asthma Allergy Nordic, som er en felles merkeordning esablert i samarebeid mellom astma- og allergiorganisasjonene i de nordiske landene, anbefaler Neutrals hudprodukter. Neutral Intensive repair cream er ekstra fet og er derfor spesielt velegnet for tørr hud. Neutrals hodebunns-, ansikts- og kroppsprodukter er dermatologisk testet og produsert uten parfyme eller fargestoffer, og gir en friskere og myk opplevelse uten hudirritasjon.

Årsaker til tørr hud  

Mister huden for mye fukt, blir den tørr. Tørr hud er en vanlig hudplage uansett alder. I de aller fleste tilfeller er ikke tørr hud assosiert med hudsykdom. Blir det naturlig fettlag bestående av fettstoffer og oljer som huden er dekket av, fjernet, reduseres hudens evne til å holde på fuktighet. Dermed tørkes huden enklere ut.

Vanlige årsaker til tørr hud er klima, hyppig bading, lavt væskeinntak og arv. Tørr hud er ofte noe man plages med midlertidig og man kan vanligvis ta enkle grep for å lindre huden.

Vær og vind påvirker tørr hud

Ulike miljøfaktorer er en vanlig årsak til tørr hud. Vinterhuden er ofte tilbøyelig til å bli tørr. Mange nordmenn opplever tørr hud når det er kaldt vær. Dette skyldes at man gjerne setter opp innetemperaturen og og luften inne blir da tørr.

Luft kan holde på mer vanndamp ved høyere temperaturer, så på en veldig kald dag er det nesten ingen fuktighet i luften. Du kan bidra til å beskytte tørr hud mot kulden ved å verne huden mot vind og sol.

Tips mot tørr hud

Tenk over hvordan livsstilen din kan gi tørr hud, og se om det er noe du kan gjøre annerledes. Små endringer i alt fra kontormiljø til valg av vaskemiddel kan gjøre en stor forskjell.

Har du tørr hud, bør du ikke bruke for varmt vann når du bader eller dusjer. Etter badet kan det være lurt å forsiktig klappe huden tørr. Bruk deretter en mild fuktighetskrem på huden. Når tørr hud mister fuktighet begynner den lettere å klø.

Hyppig vask er en synder når vi snakker om tørr hud, og særlig for hendene. Hvis kronisk tørrhet og sprukne hender ikke behandles, kan det føre til en form for irritativt kontakteksem. Huden kan bli sårbar og utvikle allergi overfor de produktene du bruker, og det kan føre til allergisk dermatitt.

Neutral flytende såpe fjerner effektivt smuss og beskytter samtidig hudens naturlige pH for å minimere risikoen for hudirritasjon og hudallergiske reaksjoner.

Tørr hud i ansiktet

Plages du med tørr hud i ansiktet skyldes dette lav talgproduksjon, noe som gjør at huden mangler fett. Tørr hud kan ofte føles stram og lite elastisk. I tillegg kan man ofte oppleve at tørr hud i ansiktet blir irritert, rød og flasser. Selv om mange opplever tørr hud i ansiktet fra tid til annen, betyr det nødvendivis ikke at du har tørr hudtype. Dette kan eksempelvis skyldes midlertidige endringer i været.

Har du tørr hud i ansiktet, er det viktig med god hupleie. Dette vil hjelpe med å holde huden sunn og unngå at den tørre huden blir irritert. Bruk milde ansiktsprodukter for tørr hud som ofte kan være sensitiv. Rens huden morgen og kveld for å gjøre huden klar for fuktighetsgivende produkter. En mild toner kan brukes på tørr og sensitiv hud for å fjerne urenheter og tilføre ekstra fukt. Avslutt hudpleierutinen med en god fuktighetskrem. Neutral Ansiktskrem inneholder milde ingedienser som hjelper til med å håndtere og berolige tørr hud i ansiktet.

Milde husholdningsprodukter for tørr hud

Sterke vaskemidler og flytende rengjøringsmidler er spesielt skadelige for tørr hud. For å unngå problemer bør du alltid lese etikettene på de produktene som huden din kommer i kontakt med. Ideelt sett er det best å velge produkter med så få kjemikalier eller tilsetningsstoffer som mulig. Våre vaske- og oppvaskprodukter er utviklet slik at de er skånsomme mot tørr hud, samtidig som de fjerner flekker og gjør klærne dine myke. Det betyr at du kan få de samme rene resultatene som du forventer, kombinert med en myk overflate som gir deg en følelse av velvære hele dagen.