Eksem er svært vanlig hos barn. I Storbritannia lider 1 av 5 barn av eksem. Fra en liten flekk med tørr hud på hånden til kløende utslett på kroppen – eksem kan forekomme i mange varianter, men ofte er det noe som barn bare vokser fra. I mellomtiden er det mye du selv kan gjøre for å hjelpe – her er noen enkle trinn.

1. Kontakt lege  

Det er alltid en god idé å kontakte egen lege før du gjør noe annet, slik at du kan snakke med ham eller henne om mulighetene for behandling.

 

2. Sett deg inn i tingene

Ta deg tid til å lese gjennom ingrediensene som står oppført på de kremene og salvene som du bruker. Da vet du nøyaktig hva du påfører huden til barnet ditt. Neutrals spesialformulerte produkter inneholder utelukkende milde ingredienser samt 0 % parfyme og 0 % fargestoffer og hjelper deg med å håndtere normal til sensitiv hud.

 

3. Spør etter salver i stedet for kremer

Den beste formen for behandling av eksem er å holde huden godt fuktet. En god lotion er avgjørende for daglig fukt: se etter produkter som trenger raskt inn og samtidig holder huden fuktig og avslappet. Neutral intensiv reparasjonskrem er rik på fuktighetsgivende ingredienser, herunder glyserin, som gir en dypt fuktighetsgivende formel med masse fuktighet til ekstra tørr hud.

 

4. Dusj eller bad barnet ditt hver dag

Hud med tendens til eksem mangler de naturlige oljene og fuktigheten som bidrar til å beskytte de dypere hudlagene mot bakterier. Det er disse bakteriene som utløser kløe og fører til utslett, og derfor er det viktig å holde barnets hud ren for å bidra til å forebygge reaksjoner.

Når du vasker huden, skal du alltid være særlig oppmerksom på innvendige albuer, armhuler og området bak knærne. Her samler det seg bakterier, og det er veldig vanlig at barn får eksem akkurat her.

 

5. Sørg for at barnet ikke har det for varmt

Hvis huden holdes kjølig og godt ventilert, vil den klø mindre. Sjekk alltid at badevannet eller dusjen ikke er for varm, og at temperaturen på soverommet ikke er for høy – når barnet er varmt og svett, har det en tendens til å gjøre eksemet mer ubehagelig.

 

6. Velg naturlige tekstiler som puster

Valg av klær og sengetøy laget av naturlige tekstiler er best med tanke på å styre eksem. Disse tekstilene er mindre tilbøyelige til å forårsake irritasjon enn syntetiske tekstiler, i tillegg til at de puster bedre, noe som betyr at huden ikke blir for varm. Det er også viktig å vaske klær og sengetøy med et skånsomt produkt som Neutral. Vårt sortiment inneholder 0 % parfyme og 0 % fargestoffer og er spesialutviklet for å bidra til å forhindre irritasjon på alle hudtyper, selv sensitiv hud.

 

7. Sjokk om husholdningsproduktene dine inneholder irritasjonskilder

Utover pleieprodukter som sjampo og badesåpe, skal du huske at husholdningsprodukter som vaskepulver og håndsåpe ofte kan inneholde ingredienser som irriterer huden. Sjekk alltid etikettene på produktene for å sikre at de ikke inneholder noe som kan forstyrre balansen.

 

8. Prøv å forhindre at barnet ditt klør på utslettet

Det kan gi noe umiddelbar lindring, men eksemet blir faktisk verre når man klør seg. Det er ikke lett, men prøv å gjøre hva du kan for å hjelpe barnet ditt å motstå trangen. Har du et eldre barn, kan du forklarer hvorfor det ikke er bra og ikke hjelper. Har du et yngre barn, kan du prøve å distrahere barnet med en leke, en lek eller kanskje noe godt å spise. Har du en baby, er små votter en mulighet, men uansett barnets alder bør du klippe neglene korte, så de ikke skader huden for mye hvis de likevel skulle komme til å klø seg.

 

9. Husk at kjæledyr kan utløse eksem

Det er alminnelig kjent at enkelte dyr som katter, hunder og kaniner kan være en av de viktigste årsakene til eksem. Det betyr ikke at du ikke kan ha kjæledyr, det krever bare litt større omtanke i forhold til hvordan de bor og blir lekt med. Prøv å sikre at de ikke sover i nærheten av sengen eller barnevognen til barnet, og hold et øye med at dyret ikke slikker, da dette også kan være en utløser. Det hjelper også å gi kurvene og burene til kjæledyrene en grundig rengjøring regelmessig for å forhindre at dyrehår sprer seg i hjemmet.