Huden din kan noen ganger føles ute av kontroll, men hvis du bruker tid på å gi kroppen din den spesialiserte pleien den trenger, kan du få kontroll over selv sensitiv hud. Vi har laget en oversikt over enkle regler som kan hjelpe deg med å oppnå en positiv innvirkning på kroppen – fra å kjøpe de riktige matvarene til å lese deg opp på de ingrediensene du bør unngå. 

Dette bør du gjøre    

Spis godt

Et balansert kosthold vil bidra til å sikre at huden din både ser og føles sunn ut. Spis matvarer som fet fisk (rik på omega-3), avocado, valnøtter, tomater og soyabønner – det gir måltider som både er bra for huden og som smaker nydelig. 

 

Drikk vann

Vann har stor innvirkning på hudens fuktighetsbalanse og er en viktig faktor for sensitiv hud. Mengden varierer fra person til person, men som en rettesnor bør du drikke minst 6–8 glass væske om dagen. Dette omfatter også melk, te og kaffe – det gjør det litt lettere for familien å få den riktige væskemengden.

 

Prøv «bløtlegging og lotion»

Hvis du bruker en fuktighetskrem innen tre minutter etter at du har hoppet ut av dusjen, hjelper du huden å bevare fuktighet og forebygger tegn på tørrhet. Denne rutinen ved eksem kan også brukes til pleie av sensitiv hud.

 

Rens huden

Daglig rensing av huden bidrar til å forhindre tegn på blokkerte porer, kviser og tørre flekker. Påføring av en beroligende ansiktsvask hver morgen og kveld bidrar til å fjerne sminke, urenheter, døde hudceller, forurensing og alt annet som huden din samler opp i løpet av dagen.

 

Skrubb huden

Huden har flere lag – det øverste er den ytre barrieren og kalles stratum corneum eller hornlaget, og består av døde celler. Skrubbing av dette laget er med på å forhindre blokkerte porer, og sikrer også at produktene som påføres etterpå, trenger skikkelig inn.

 

Dette bør du ikke gjøre

Unngå lange bad

Varmt vann kan tørke ut huden, så unngå å ta lange, varme karbad eller å stå lenge i dusjen. Dehydrering kan være en avgjørende faktor når det gjelder sensitiv hud, og kan føre til tørre flekker, rødhet og irritasjon. 

 

Unngå å etterlate såperester på huden

Såperester på huden fra karbad eller dusj kan forårsake irritasjon. Vær grundig med å skylle av all såpen etter bading eller vasking, slik at du fjerner hver eneste såpeboble.

 

Ikke tørk huden hardt

Huden er sartere enn du kanskje tror, så unngå irritasjon ved å tørke deg forsiktig. Klapp kroppen tørr med lette bevegelser etter at du har dusjet/badet i stedet for å gni den tørr med håndkleet. 

 

Slutt med fargestoffer og parfyme

Fargestoffer og parfyme – både naturlige og syntetiske – kan forårsake hudirritasjon. Alle Neutrals 0 %-produkter er uten fargestoffer og parfyme og er sertifisert i samarbeid med Norges astma- og allergiforbund.