Hudpleie til sensitiv hud

Blir huden din lett rød og irritert? Mange har sensitiv hud som behøver ekstra omsorg og god hudpleie. Huden din kan noen ganger føles ute av kontroll, men hvis du bruker tid på å gi kroppen din den spesialiserte hudpleien den trenger, kan du roe ned huden og få kontroll over selv sensitiv hud.

Det viktigste er å få huden i balanse. Dette kan gjøres med god hudpleie tilpasset sensitiv hud. Når huden har roet seg ned, kan du fortsette med å forbedre andre ubehag du måtte ha med huden, som for eksempel pigmentflekker, akne eller rynker.

Vi har laget en oversikt over enkle regler for god hudpleie som kan hjelpe deg med å oppnå en positiv innvirkning på kroppen. En god hudpleierutine for sensitiv hud handler om alt fra å kjøpe de riktige matvarene til å lese deg opp på de ingrediensene du bør unngå.

Tips for god hudpleie

Det finnes mange tips for god hudpleie. Alt fra ulike metoder for å tilføre ekstra fuktighet til huden, til hva som kan være lurt å spise for at huden skal føles sunn. Vi har samlet et utvalg av gode tips som kan være spesielt gunstig for sensitiv hud.

Rens huden

God hudpleie starter med å rense huden godt. Daglig rensing av huden bidrar til å forhindre tegn på blokkerte porer, kviser og tørre flekker. Påføring av en beroligende ansiktsvask hver morgen fjerner svette og gjør huden klar for resten av hudpleien. Om kveld bidrar rensen til å fjerne sminke, urenheter, døde hudceller, forurensing og alt annet som huden din samler opp i løpet av dagen.

Prøv «bløtlegging og lotion»

Hvis du bruker en fuktighetskrem innen tre minutter etter at du har hoppet ut av dusjen, hjelper du huden å bevare fuktighet og forebygger tegn på tørrhet. Denne rutinen ved eksem kan også brukes til pleie av sensitiv hud.

Skrubb huden

Huden har flere lag – det øverste er den ytre barrieren og kalles stratum corneum eller hornlaget, og består av døde celler. Skrubbing av dette laget er med på å forhindre blokkerte porer, og sikrer også at produktene som påføres etterpå, trenger skikkelig inn.

Hudpleie for sensitiv hud fra innsiden

Skal du ta godt vare på sensitiv hud, er det lurt å tenke på hvordan du spiser og drikker. God fuktighet er viktig for at huden føles sunn og dette kan du bidra med fra innsiden.

Spis godt

Kostholdet er en del av hudpleien. Sunn mat kan bidra til at huden påvirkes i riktig retning. Et balansert kosthold vil bidra til å sikre at huden din både ser og føles sunn ut. Spis matvarer som fet fisk (rik på omega-3), avocado, valnøtter, tomater og soyabønner – det gir måltider som både er bra for huden og som smaker nydelig. Det er ikke bare huden som påvirkes, men følelsen av velvære som kan bidra til en fin utstråling.

Drikk vann

Vann har stor innvirkning på hudens fuktighetsbalanse og er en viktig faktor for sensitiv hud. Mengden varierer fra person til person, men som en rettesnor bør du drikke minst 6–8 glass væske om dagen. Dette omfatter også melk, te og kaffe – det gjør det litt lettere for familien å få den riktige væskemengden.

 

Rutiner som kan ha negativ effekt på sensitiv hud

Det er ikke alltid like enkelt å vite hva man ikke bør gjøre hvis man har sensitiv hud. Selv om du tar godt vare på huden med god hudpleie, kan det likevel være rutiner som kan irritere eller dehydrere huden din. Her er noen rutiner du bør unngå hvis du har sensitiv hud.

Unngå lange bad

Varmt vann kan tørke ut huden, så unngå å ta lange, varme karbad eller å stå lenge i dusjen. Dehydrering kan være en avgjørende faktor når det gjelder sensitiv hud, og kan føre til tørre flekker, rødhet og irritasjon.

Unngå å etterlate såperester på huden

Såperester på huden fra karbad eller dusj kan forårsake irritasjon på sensitiv hud. Vær grundig med å skylle av all såpen etter bading eller vasking, slik at du fjerner hver eneste såpeboble.

Ikke tørk huden hardt

Huden er sartere enn du kanskje tror, så unngå irritasjon ved å tørke deg forsiktig. Klapp kroppen tørr med lette bevegelser etter at du har dusjet/badet i stedet for å gni den tørr med håndkleet.

 

God hudpleie uten fargestoffer og parfyme

Mange tenker nok på hudpleie i form av produkter man bruker på huden. Dette er en viktig del av hudpleierutinen for sensitiv hud. God hudpleie for sensitiv hud handler om å tilføre fuktighet og berolige huden. Det er derfor lurt at produktene som brukes på sensitiv hud, er milde og ikke er tilsatt parfyme eller andre unødvendige kjemikalier.

Hvis du har sensitiv hud, er det lurt å sjekke ingredienslisten på hudpleieprodukter. Hudpleie for sensitiv hud bør ikke inneholde allergifremkallende ingredienser for å unngå hudirritasjon.

 

Fargestoffer og parfyme – både naturlige og syntetiske – kan forårsake hudirritasjon. Alle Neutrals 0 % produkter er uten fargestoffer og parfyme og er sertifisert i samarbeid med Norges astma- og allergiforbund.