Hvis du er nybakt forelder, har du sikkert masse spørsmål om det meste – og også om huden til barnet ditt. Hvor ofte bør barnet bades, og er det virkelig nødvendig å bruke sjampo? Selv om det kan føles skremmende å ha ansvaret for å pleie barnets sensitive hud, handler det i bunn og grunn om å lære barnets hud å kjenne og stole på din egen dømmekraft. Men mens du holder på å lære hva som virker, får du her en rekke fakta som kan hjelpe deg godt på vei.

Barnehuden er sart

Huden vår er utformet for å beskytte oss, men den trenger mye fuktighet for å kunne klare denne jobben. Huden til et nyfødt barn er tynt som papir – mye tynnere enn hos en voksen – og den kan miste fuktighet veldig raskt. Derfor er det svært viktig med en god hudpleierutine, med produkter som bidrar til å bevare de naturlige oljene i barnets hud.

 

Du behøver ikke å bade barnet så ofte som du kanskje tror

Du kan bidra til å beskytte de naturlige oljene som holder barnehuden hydrert, ved å unngå for hyppige bad (for mye vann kan tørke ut huden og øke risikoen for utslett og irritasjon). Kroppsvask med svamp vil være nok de fleste dagene, og når det er tid for å bade, skal du bruke et vaskeprodukt uten såpe og parfyme. Når det gjelder sjampo, opplever mange foreldre at det holder å skylle håret med vann når barna er helt små. Alternativt vil en mild babysjampo som Neutral Baby Shampoo holde håret rent uten å irritere huden.

 

Høyere pH-verdi

En annen viktig forskjell mellom voksen hud og barnets hud er pH-verdien: Barnets hud har en høyere pH-verdi, så velg pH-nøytrale produkter som ikke forstyrrer den sarte balansen i huden. Det er også en god ide å vaske klærne til barnet før bruk, for å sikre at de ikke inneholder grove kjemikalier som kan irritere huden.

 

Milde produkter er best

For å unngå irritasjon, bør du starte barnets hudpleie med milde, parfymefrie produkter som ikke tørker ut barnets hud. Neutrals produkter gir barnets sensitive hud en god start: Våre produkter produseres uten parfyme eller fargestoffer, og er spesialutviklet for å beskytte barnets hud mot irritasjon.

 

Mange hudproblemer er lette å behandle

Leter du etter en løsning på bleieutslett, barneeksem eller seboréisk eksem? De fleste av disse hudproblemene viser seg først etter et par måneder, og er svært vanlige. Det er mange ting du kan gjøre for å lindre ubehaget, men å finne produkter som ikke irriterer barnets hud, er første skritt.

 

Flere råd:

For ytterligere rådgivning om hvordan du kan pleie barnets sensitive hud, henviser vi til følgende:

Astma: Astma org, NHS Choice astma

Eksem: Eczema Org, British Skin Foundation, Allergy UK, NHS Choices