Det nyfødte barnets hud: Bleieutslett og andre hudirritasjoner

 

Vi er vant til å se perfekte babyer i reklame og på sosiale medier, men i virkeligheten har nyfødte alle slags hudproblemer. Silkemyk babyhud er slett ikke så vanlig som du kanskje tror. Vanlige hudproblemer som bleieutslett og utslett i ansiktet er som oftest harmløse og kan behandles for å berolige huden.

Du behøver ikke uroe deg hvis du opplever at barnet får bleieutslett eller andre irritasjoner på huden. Det er bare barnets sarte system som holder på å venne seg til verden, og du kan hjelpe det med å tilpasse seg de nye omgivelsene ved hjelp av de produktene du velger å bruke på barnets hud og i hjemmet.

En av de vansligste hudirritasjonene du kan oppleve at det nyfødte barnet får er bleieutslett. Vi har derfor samlet gode råd for hvordan du kan forebygge og pleie bleieutslett.

Hva er bleieutslett?

Det er svært vanlig å oppleve at barnet får bleieutslett. Selv med regelmessige bleieskift er det nesten umulig å unngå bleieutslett hos nyfødte. Bleieutslett skyldes at huden blir irritert fordi den er innelukket i et fuktig og tett miljø. Utslettet er rødt og glatt, og det kan oppre flekkvis eller sammenhengende.

Bleieutslett er spesielt vanlig hos barn under 6 måneder. Som oftest er plagene lette og ubehaget forsvinner etter kort tid. Bleieutslett kan også blusse opp hvis barnet ikke er helt i form eller holder på å få tenner. Noen ganger kan bleieutslettet skyldes atopisk eksem.

Forebygging av bleieutslett

Det er flere forebyggende tiltak du kan gjøre for å minske sjansen for bleieutslett.

·       Skift bleie ofte slik at huden holder seg tørr

·       Vask huden med vann eller en mild babysåpe uten parfyme

·       Tørk barnets hud godt før du tar på ny bleie

Pleie av bleieutslett

Har huden til barnet ditt blitt rød og irritert skal du fortsette med rådene for forebygging. I tillegg kan du prøve følgende råd for bleieutslett:

·       Bruk en mild olje i stede for såpe på bleieutslettet

·       La barnets hud lufttørke uten bleie etter bad

·       Smør en sinksalve på bleieutslettet

·       Prøv et annet bleiemerke

Andre vanlige hudirritasjoner

I tillegg til bleieutslett, er det en rekke andre hudirritasjoner som er vanlig hos nyfødte barn. Her er en liste over flere vanlige tegn på irritasjon som du kan oppleve hos barnet ditt. 

Utslett i ansiktet

Nyfødte barn får ofte utslett i ansiktet. Babykviser i ansiktet er utrolig vanlig hos nyfødte, ganske enkelt fordi barnets sarte hud holder på å venne seg til miljøet rundt det. Milier er et annet vanlig syn de første ukene. Selv om utslett i ansiktet hos barnet kan se ubehagelig ut, er det harmløst og bør forsvinne uten behandling.

Tørr hud

Som voksne oppfordres vi til å gjøre badet til et kveldsrituale helt fra starten, men dette rådet gjelder ikke nyfødte. Forsiktig vask av hode og hale med bomull og vann er like bra. Når du bader babyen, bør du unngå å bruke parfymerte badeprodukter fordi disse kan irritere barnets sensitive hud. Neutral babybad oger vaskegel uten parfyme og fargestoffer og renser forsiktig barnets hud uten å irritere. 

Seboréisk eksem (skurv)

De gule hudflakene er helt normale og harmløse og ses ofte i hodebunnen på babyer. Barnets hud er følsom – prøv å massere hodebunnen med kokos- eller olivenolje, og børst deretter de skjellete områdene med en myk babyhårbørste. Seboréisk eksem forsvinner som regel av seg selv. Det trenger bare tid og en øm og hjelpende hånd.

Utslett pga. vaskemiddel

Hvis den nyfødte har utslett på kroppen, kan det skyldes at den nye garderoben irriterer huden. Neutrals 0% vaske middle produkter er hypoallergene og dermatologisk testet og godkjent og kan bidra til å redusere risikoen for irritasjon og allergiske reaksjoner. 

Intertrigo

Dette utslettet kan oppstå i alle hudfolder, spesielt under haken og i nakken. Fukt fra sikling og melk samler seg i hudfoldene og får ikke tilstrekkelig luft. Intertrigo gir et rødt og væskende utslett og en karakteristisk (noen sier ostelignende) lukt.

Regelmessig tørking av det berørte området med Neutral baby våtservietter bidrar til å forhindre at utslettet blir verre. Som en ekstra barriere kan man benytte den vanlige babysalven eller et tynt lag med vaselin. I tillegg kan det være lurt å kle barnet i løstsittende bomullstøy for å lindre plagene ved intertrigo.

Eksem

Eksem forsvinner ofte i takt med at huden modnes, men det er utbredt hos babyer og små barn. Hvis familien er arvelig belastet og dette gjør deg bekymret, kan du bruke parfymefrie babyprodukter fra Neutrals babysortiment, noe som vil redusere risikoen for fremtidige allergiske reaksjoner.

I tillegg til rådene våre ovenfor, skal du huske alltid å oppsøke lege hvis barnet får et plutselig utslett, eller hvis det er hudsykdommer i slektshistorien din.

Behandling av bleieutslett og andre irritasjoner på barnehuden

Mange opplever at deres nyfødte barn får bleieutslett eller andre irritasjoner på huden. Som regel er dette bare tid som behøves for at huden skal roe seg ned. Har barnet tørr hud eller eksem, kan det anbefales å bruke produkter for å tiføre fuktighet og berolige huden. Dette kan gjøres ved å bruke milde hudprodukter til å rense og fukte huden.

Hos oss får du produkter uten parfyme eller andre unødvendiige tillsetningsstoffer som gjør at de egner seg godt til bruk på huden til nyfødte barn. Bleieutslett kan behandles med rens og krem for å berolige huden. Neutral babyvåtservietter kan anbefales da de er fremstilt uten hudirriterende ingredienser og er skånsomme mot babystumpen.