Vi er vant til å se perfekte babyer i reklame og på sosiale medier, men i virkeligheten har nyfødte alle slags hudproblemer. Det er bare barnets sarte system som holder på å venne seg til verden, og du kan hjelpe det med å tilpasse seg de nye omgivelsene ved hjelp av de produktene du velger å bruke på barnets hud og i hjemmet. Her er en liste over de vanligste tegnene på irritasjon som du kan oppleve hos barnet ditt. 

Utslett i ansiktet    

Babykviser i ansiktet er utrolig vanlig hos nyfødte, ganske enkelt fordi barnets sarte hud holder på å venne seg til miljøet rundt det. Milier er et annet vanlig syn de første ukene. Begge er harmløse og bør forsvinne uten behandling.

 

Tørr hud

Som voksne oppfordres vi til å gjøre badet til et kveldsrituale helt fra starten, men dette rådet gjelder ikke nyfødte. Forsiktig vask av hode og hale med bomull og vann er like bra. Når du bader babyen, bør du unngå å bruke parfymerte badeprodukter fordi disse kan irritere barnets sensitive hud. Neutral babybad og vaskegel er uten parfyme og fargestoffer og renser forsiktig barnets hud uten å irritere. 

 

Bleieutslett

Selv med regelmessige bleieskift er det nesten umulig å unngå bleieutslett hos nyfødte. Det kan også blusse opp hvis barnet ikke er helt i form eller holder på å få tenner. Neutral babyvåtservietter er fremstilt uten hudirriterende ingredienser og er skånsomme mot babystumpen.

 

Seboréisk eksem (skurv)

De gule hudflakene er helt normale og harmløse og ses ofte i hodebunnen på babyer. Barnets hud er følsom – prøv å massere hodebunnen med kokos- eller olivenolje, og børst deretter de skjellete områdene med en myk babyhårbørste. Seboréisk eksem forsvinner som regel av seg selv. Det trenger bare tid og en øm og hjelpende hånd.

 

Utslett pga. vaskemiddel

Hvis den nyfødte har utslett på kroppen, kan det skyldes at den nye garderoben irriterer huden. Neutrals 0 % vaskemiddelprodukter er hypoallergene og dermatologisk testet og godkjent og kan bidra til å redusere risikoen for irritasjon og allergiske reaksjoner. 

 

Intertrigo 

Dette utslettet kan oppstå i alle hudfolder, spesielt under haken og i nakken. Fukt fra sikling og melk samler seg i hudfoldene og får ikke tilstrekkelig luft. Dette gir et rødt og væskende utslett og en karakteristisk (noen sier ostelignende) lukt. Regelmessig tørking av det berørte området med Neutral babyvåtservietter bidrar til å forhindre at utslettet blir verre. Og som en ekstra barriere kan man benytte den vanlige babysalven eller et tynt lag med vaselin.

 

Eksem

Eksem forsvinner ofte i takt med at huden modnes, men det er utbredt hos babyer og små barn. Hvis familien er arvelig belastet og dette gjør deg bekymret, kan du bruke parfymefrie babyprodukter fra Neutrals babysortiment, noe som vil redusere risikoen for fremtidige allergiske reaksjoner.

 

I tillegg til rådene våre ovenfor, skal du huske alltid å oppsøke lege hvis barnet får et plutselig utslett, eller hvis det er hudsykdommer i slektshistorien din.