Eksem er en av de mest utbredte helseutfordringene verden over, og din familie har kanskje også eksempler på problemet – både fra tidligere og i dag. For å hjelpe deg med å føle deg trygg i forhold til pleie av huden, har vi oppsummert viktig informasjon om den mest utbredte eksemtypen: atopisk dermatitt.     

Hva er eksem?   

«Eksem» er en bred betegnelse som brukes for å referere til minst 11 hudsykdommer. Atopisk dermatitt, eller atopisk eksem, er den vanligste typen – og en du kanskje kjenner allerede. Atopisk eksem er ofte arvelig og er vanlig hos personer med allerede sensitiv hud og kan gå hånd i hånd med astma og høyfeber.

 

Alvorsgraden varierer fra person til person, men eksem er alminnelig kjent for å forårsake betent, kløende hud med små blemmer, som kalles vesikler, som kan væske, sive og gi sprukne områder. Det beste du kan gjøre for å forebygge irritasjon, er å investere tid i hudpleie- og vaskerutinene dine. 

 

Hvorfor blusser eksem opp?

Atopisk eksem er hovedsakelig et problem med hudens naturlige barrierefunksjon. Dette gir typiske irritasjonskilder og allergifremkallende stoffer (som støv og parfyme) mulighet til å trenge inn i huden og forårsake betennelse. Reaksjoner på matallergier og dyrehår kan også utløse tilstanden hos enkelte. Allergitester eller en gradvis elimineringsprosess kan også avdekke årsaken.

 

Mange opplever at stress, tretthet og manglende energi kan utløse tegn på eksem. Det er lett å se hvordan det kan oppstå en ond sirkel: Stress påvirker huden din, og huden din påvirker stressnivået ditt – så hver av dem kan utløse det andre.

 

Når oppstår eksem?

Eksem dukker nesten alltid opp i tidlig barndom, og opptil 20 % av alle barn viser symptomer. De fleste – rundt 75 % – vokser av seg problemet innen tenårene, eller opplever bare sporadiske utbrudd.

 

Hvor oppstår eksem?

Ulike typer eksem kan ramme ulike deler av kroppen. Atopisk dermatitt er vanlig rundt albuene og bak knærne, mens stasedermatitt hovedsakelig rammer nedre del av leggene. Når det gjelder eksem hos spedbarn, oppstår det karakteristiske kløende utslettet ofte i ansiktet.

 

Regelmessig innsmøring med milde, parfymefrie produkter, som dem i Neutrals sortiment, kan bidra til å holde symptomene på eksem under kontroll. Norges astma- og allergiforbund godkjenner alle produktene våre. Når du velger oss, vet du at du er i gode hender.

 

Eksem kan være utrolig ubehagelig og plagsomt å leve med, men hudens tilstand er ikke livstruende og er lett å kontrollere med riktig pleie. Hvis du er bekymret over eksemet ditt, bør du alltid starte med å kontakte legen din. Han eller hun kan ordinere en allergitest eller henvise deg til en hudlege.

 

Du finner Neutrals komplette sortiment med hudpleie- og husholdningsprodukter på nettsiden.