Vi blir stadig flere som påvirkes av allergier og parfymefølsomhet. Vanlige hygiene‑ og husholdningsprodukter, som vaskemidler, inneholder flere allergener (stoffer som kan fremkalle en allergisk reaksjon). Astma og allergi, som ofte går hånd i hånd, kan føre til at du reagerer allergisk på nettopp vaske‑ og skyllemidler. Har du astma, eller du er sensitiv for sterke dufter, kan det være lurt å bruke allergivennlige vaske- og skyllemidler, både for å unngå og for å forebygge problemer med allergier.

Les derfor innholdsfortegnelsen på vaskemiddelemballasjen nøye for å forsikre deg om at vaskemiddelet du bruker, ikke inneholder verken parfyme, fargestoffer eller parabener. Asthma Allergy Nordic anbefaler en rekke ulike produkter på sin hjemmeside, for eksempel produktene i Neutral-serien.

Neutral har i flere år samarbeidet med Astma- och Allergiförbundet om å utvikle allergivennlige produkter som er et godt valg for både voksne og barn. Neutral-serien inneholder vaske‑ og skyllemidler uten parfyme, fargestoffer og parabener for å redusere risikoen for allergi. Produktserien er bred og inneholder vaskemidler for både hvit‑ og kulørtvask, både som pulver, flytende og i de nye ferdigdoserte vaskekapslene som gjør det enklere og mer effektivt å vaske enn noensinne.

 

Vaskeråd for å redusere risikoen for allergi

  • Det er vanskelig å vite nøyaktig hvilke kjemikalier som har vært brukt ved produksjon av klær og andre tekstiler vi kjøper. I noen tilfeller er de for eksempel behandlet med ulike stoffer som skal hindre at de mugner under transport. Vask derfor alltid nye klær, sengetøy og håndklær med et allergivennlig vaskemiddel som for eksempel Neutral før du bruker dem for første gang.
  • Vær spesielt nøye med hvordan du vasker plagg for babyer og små barn, ettersom huden deres er ekstra ømfintlig. Klær produsert av naturmaterialer som bomull er å foretrekke, også for voksne.
  • Å dosere og vaske på riktig måte er nesten like viktig som å velge riktig vaskemiddel. Det kan oppstå allergi hvis du har dosert for mye vaske‑ og skyllemiddel, fordi det da blir vaskemiddelrester igjen i tøyet.
  • Håndklær, sengetøy og undertøy bør vaskes på 60 grader for å drepe alle bakterier.
  • Velg en ekstra skylling hvis du vil være sikker på at alle vaskeprodukter er fjernet fra tekstilene.

 

Her finner du flere tips og råd om hvordan du best vasker tekstiler hvis du eller andre i familien har ømfintlig hud.