Vi jobber med å utvikle en ny hjemmeside og beklager ulempene dette kan påføre.

Godt husarbeid

Godt husarbeid

1. Luft ut

Luft alltid ut før og etter rengjøring. Det virvles opp støv under gulvmopping og støvsuging, hold derfor vinduene åpne slik at støvet slippes ut. Som en generell pekepinn bør du lufte ut fem til ti minutter daglig under bading/dusjing og matlaging.

2.Gjør støvsuging til en lek

Gjør støvsuging til en lek sammen med barna. De fleste barn liker å støvsuge, og de minste synes det er gøy å ri på støvsugeren mens du bruker den. Når barna blir større, kan du justere håndtaket slik at det passer til høyden og la dem hjelpe til der det er bedre plass. Barn elsker å hjelpe til, og det gir dem mestringsfølelse i hjemmet.

3. Bli kvitt kalkbelegg i dusjkabinettet 

Mange steder er vannet svært kalkholdig. Derfor er det lurt å tørke av overflater og armaturer for å unngå kalkavleiring. Bruk lagereddik og en myk svamp til å fjerne smuss og begynnende kalkbelegg på en effektiv måte.

4.Rengjøring uten kjemikalier

Vi utsettes daglig for en rekke kjemikalier som kan fremkalle allergier. Oppbevar rengjøringsmidlene og utstyret på et sikkert sted, og bruk miljømerkede produkter uten farge og parfyme.

5. Gjør rent og kom i form 

Rengjøring er en fin måte å holde seg i form på, ettersom man forbrenner kalorier under husarbeid. Én time med støvsuging forbrenner for eksempel minst 220 kcal og aktiviserer ulike muskelgrupper. 

6. Fire rengjøringsmidler er nok

Enhver husholdning kan klare seg med fire midler til den daglige rengjøringen: Universalrengjøringsmidler er flotte til store flater som speil, vegger, tak og benkeflater. Bruk fargeløst vaskemiddel i oppvaskmaskinen og på flekkete klær. Tørre såpespon er perfekte for tregulv, trebord og -stoler samt fliser. Eddiken fjerner effektivt kalkbelegg i dusjkabinett, kaffetraktere, kanner, vaser osv.

7. Forebygg allergi mot husstøvmidd

Husstøvmidden trives i hjem med høy luftfuktighet, derfor er et tørt inneklima en viktig del av forebyggingen. Luft ut ofte, rengjør grundig minst én gang i uken, varm opp rommene til 20 grader, vask overmadrasser fire ganger i året og skift sengetøy annenhver uke.

8. Bli kvitt hår fra hund og katt

Hår fra kjæledyr kan være vanskelige å fjerne fra sofaer, møbler, gulvtepper og klær. Det enkleste er å bruke gummihansker fuktet med kaldt vann, og gni over møbler og tekstiler for å fjerne hårene. 

9. Bruk pimpstein mot avleiringer i toalettet

Pimpstein fungerer veldig godt til å fjerne kalkavleiringer i toalettskålen uten å lage riper i porselenet. La steinen ligge i vann i noen minutter, ta på gummihansker, og gni forsiktig til avleiringene forsvinner.

10. Bruk tøymykner på støv

Støv legger seg over alt, og dette er til stor plage for allergikere. Når du rengjør persiennene, kan du tilsette litt tøymykner i vaskevannet. Dette forhindrer støvet i å legge seg så raskt igjen.

TOP