Vi jobber med å utvikle en ny hjemmeside og beklager ulempene dette kan påføre.

Gøy på badet

1. Finn riktig temperatur

Når du bader barna, er det viktig at vannet ikke er for varmt eller for kaldt. Badevannet må ha en temperatur på rundt 37 grader. Dette kan du måle med et termometer, eller du kan føle deg frem til en passende temperatur ved hjelp av albuen eller håndleddet. Gjør hårvasken til en lek Ikke alle barn er like glade for å få vann i håret, og ofte fører dette til skriking og roping under hårvasken. Forsøk å gjøre dette til en gøyal opplevelse ved å holde barnet opptatt med samtale eller lek. 

2. Ansiktsvask

Misnøye ved vask av hår og ansikt kommer ofte av at barna er redde for å få vann i øynene. Derfor kan det være lurt å venne barna til å skylle ansiktet selv med dusjhodet, slik at badetiden blir en lek.

3. Lag en «vaskesprut»

Gjør det til en gøy ting å bade, og la gjerne barnet hjelpe til med å vaske seg. Lag en blekksprut av vaskekluter – en ekte vaskesprut. Ta to vaskekluter og en strikk. Rull sammen den ene vaskekluten til en ball, og legg den andre over den. Fest den ytre vaskekluten rundt «ballen» med strikken.

4. Lag en fin atmosfære

Det er mange ulike meninger om hvor ofte et spedbarn skal bades. Det viktige er imidlertid at badestunden blir en hyggelig opplevelse for barnet helt fra starten, med riktig vann- og romtemperatur, myke håndklær, behagelig musikk og en avslappet mor og far.

5. Lek med badeskummet 

Barn elsker når det er skum og store bobler i vannet – og det beste er hvis de selv får lov til å helle badeskummet i badet. Unngå parfymerte såper og badeskum med parabener, som kan irritere huden og kan være allergifremkallende. 

6. Bruk sjampo med omtanke

Små barn har tynt og mykt hår, og det går fint å vaske det bare med vann. Jo mer hår barnet har, dess viktigere er det å vaske med sjampo. Husk å bruke en barnesjampo uten tilsetningsstoffer som parfyme, parabener og farvestoffer. Vask bare 1–2 ganger i uken, eller ved behov.

7. Bevar den myke huden

Det er viktig å pleie barnets hud. Når barna er veldig små, er det lurt å tilsette et par dråper babyolje i badevannet, ettersom vannet kan tørke ut huden. Tørk huden ved å trykke lett med et håndkle etter badet, i stedet for å gni den tørr. Når barnet blir litt større, kan huden smøres inn med en god fuktighetskrem. Husk å bruke produkter uten tilsatt farge, parabener og parfyme.  

8. Børst tennene sammen med barnet

Mange barn liker ikke å børste tennene. Derfor er det viktig å gjøre dette til en hyggelig vane helt fra de første tennene kommer frem. Vis barnet at du liker å pusse tennene, og la barnet prøve å børste sine egne tenner. Lag gjerne en lek ut av tannpussen, der hver tann får sitt eget navn og blir en venn som barnet skal passe på og holde ren og fri for bakterier. 

9. Klipp neglene

Det er viktig å klippe neglene til barnet ofte, slik at de ikke sprekker eller brekker av. Negleklipp blir morsommere for barnet hvis dere for eksempel har en egen negleklippesang, en liten historie om neglen som likte så godt å bli klippet, eller en yndlingsbamse som også må klippe neglene. Du kan også klippe neglene når barnet sover tungt, hvis det går bedre. 

TOP