Vi jobber med å utvikle en ny hjemmeside og beklager ulempene dette kan påføre.

Barneeksem

BESKYTTELSE MOT EKSEM OG DERMATITT

Hva er barneeksem?

Barneeksem er den vanligste formen for eksem hos barn. Det kalles også atopisk dermatitt og atopisk eksem. Du kjenner igjen barneeksem ved at den gir en tendens til tørr, kløende hud og perioder med eksem. Eksemet kan komme og gå.

Før 1-årsalderen viser barneeksem seg som regel på barnets kinn, hake og i hodebunnen. Hos større barn sitter barneeksem vanligvis i albuen, knehaser og på hender, håndledd og ankler. Bakterier på huden kan forverre eksem. Derfor er det viktig at du holder barnets hud ren og velpleiet, så det ikke kommer infeksjoner i huden.

Både arv og miljø spiller en rolle for om barnet ditt utvikler barneeksem. De fleste med barneeksem har foreldre eller søsken som har eller har hatt høyfeber, astma eller barneeksem. Rundt 20 % av alle barn som blir født i Danmark får barneeksem.

En nyere pilotstudie* viser at hvis et nyfødt barn i høyrisikogruppen** smøres minst 1 gang daglig med fuktighetskrem, så er den relative risikoen for å utvikle barneeksem halvert ved 6-månedersalderen.

*Kilde: E.Sompson et al J Allergy Clinton Immunol. Oktober 2014
** Kilde: Spædbørn med høj risiko for eksem, blev defineret efter at have en forældre eller søskende, der har (eller havde) lægediagnosticeret atopisk dermatis, astma eller allergisk rhinitis.

Gode råd når barnet ditt har eksem

  • Smør barnets hud flere ganger om dagen med en uparfymert fet krem. Du kan ikke bruke for mye krem.
  • Hvis barnet har alvorlig eksem eller eksemet sprer seg, kontakt legen og få utskrevet en steroidkrem for å dempe symptomene. Det er viktig at eksemet ikke får lov å utvikle seg.
  • Hold barnets hud ren med korte dusjer og karbad i lunkent vann. Vask huden med en mild og uparfymert såpe. Skyll såpen grundig av og klapp huden tørr med et håndkle.
  • Smør barnets hud med uparfymert krem rett etter badet. Da trenger kremen bedre inn og holder på fuktigheten som huden har sugd opp i badet.
  • Gi deg god tid til å pleie barnets hud. Gjør det til en hyggestund. Lek for eksempel "snøvær" med kremen: Du dabber på krem, og barnet hjelper deg med å smøre den inn.
  • Hold barnets negler korte og glatte, så barnet ikke klør hull på huden når det klør.
  • Flytt fokus når det klør. Les en historie eller syng en morsom sang, så barnet glemmer kløen.
  • Unngå klær som kan irritere huden.
  • La barnet sove i et kjølig rom. Varme gjør kløen verre.
TOP